Patelnia grillowa – sposób na odchudzanie?

Nie od dziś wiadomo, że tłuste mięsa i dodatki nie sprzyjają utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Ponadto mogą być one przyczyną wielu schorzeń i chorób. Warto zadbać o swoje zdrowie i przerzucić się na dania pozbawione tłuszczu. Oczywiście nie oznacza to rezygnacji z wszystkich ulubionych produktów.

Patelnia grillowa umożliwi nam przygotowanie przepysznych potraw niemal bez tłuszczu. Prążkowane rowki zlokalizowane na jej dnie pozwala na szybkie i bezproblemowe ociekanie tłuszczu. Mięsa są znacznie bardziej soczyste oraz smaczniejsze.

Postaw na powłokę

Wybierając odpowiedni model grillowej patelni kuchennej należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak często będzie ona użytkowana. Jeśli planujemy stosować ją niemal codziennie, to powinniśmy zadbać o naszą wygodę oraz bezpieczeństwo. Dodatkowa powłoka (np. ceramiczna lub teflonowa)  zmniejszy ryzyko przywierania i przypalania potraw. Chroni nas nawet w przypadku, gdy postanowimy nie używać tłuszczu.

Tytan – inwestycja na lata

Powłoka tytanowa jest zdecydowanie droższa od pozostałych, jednak wyróżnia się ponadprzeciętną trwałością. Nawet intensywne użytkowanie nie spowoduje uszkodzeń, cz też zarysowań. Dodatkowym atutem jest fakt, że równomiernie rozprowadza ciepło.

Zobacz również: