Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, przygotowania do niej już za niedługo zaczną się w każdym domu. Podczas tego święta, na stole, nie może oczywiście zabraknąć jajek, które są symbolem nowego życia. Nikt nie zabronił jednak, aby pojawiły się one w różnych formach i opcjach! Jajka faszerowane na Wielkanoc to najlepsza opcja. Poznaj najlepsze przepisy.
Jajka faszerowane z pieczarkami
Składniki:
- 2 łyżki majonezu,
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 łyżka masła,
- 5 pieczarek,
- 5 liści sałaty,
- 1 cebula,
- szczypta soli i pieprzu dla smaku,
- 5 g kiełek rzodkiewki.
Przygotowanie:
Te jajka faszerowane z pewnością szybko znikną z wielkanocnego stołu! Na samym początku należy oczywiście je ugotować tak, aby żółtko było twarde. Obierz je ze skorupek i przekrój na pół. Ze środka wyjmij żółtka i zajmij się przygotowaniem pieczarek oraz cebuli. Należy je obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Gdy delikatnie się podsmażą i ostygną, połącz je z żółtkami. Do całości dodaj majonez, pieprz i sól, dokładnie wymieszaj. Ostatnim krokiem jest napełnienie masą pustych połówek jajka. Tak przygotowane możesz podawać dla lepszego wyglądu na liściach sałaty. Smacznego!
Jajka faszerowane z pomidorami suszonymi i fetą
Jajka faszerowane przepis od Lisnera – numer dwa dla osób, które lubią nieco bardziej poeksperymentować w kuchni oraz w swoim podniebieniu.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 50 g sera typu feta,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego do dekoracji,
- 2 łyżeczki majonezu,
- 6 kawałków pomidorów suszonych.
Składniki potrzebne do stworzenia niepowtarzalnego sosu do jajek faszerowanych:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- 1/2 łyżeczki musztardy.
Przygotowanie:
Jajka faszerowane i pomidory suszone to świetne połączenie, które z pewnością zapamięta każdy z Twoich Gości. Na samym początku oczywiście należy jajka ugotować na twardo, następnie przekroić je i wyjąć z nich żółtko. Żółtka umieść w miseczce, dodaj do nich majonez i fetę, całość rozgnieć dokładnie widelcem. Do masy dodaj posiekane w drobne kawałki pomidory suszone, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj wszystkie składniki. Powstałą masę włóż do połówek jajek. Składniki potrzebne do wykonania sosu wymieszaj ze sobą. Jajka umieść na talerzu, polej sosem i udekoruj szczypiorkiem.
Spraw, aby Twoje święta wielkanocne były niezapomniane nie tylko dzięki cudownej atmosferze, ale również z pomocą nieziemskich potraw. Wesołych Świąt i smacznego!