Jajka faszerowane na wielkanocny stół – podbij serca swoich Gości najlepszymi przepisami!

Jajka faszerowane na wielkanocny stół - podbij serca swoich Gości najlepszymi przepisami!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, przygotowania do niej już za niedługo zaczną się w każdym domu. Podczas tego święta, na stole, nie może oczywiście zabraknąć jajek, które są symbolem nowego życia. Nikt nie zabronił jednak, aby pojawiły się one w różnych formach i opcjach! Jajka faszerowane na Wielkanoc to najlepsza opcja. Poznaj najlepsze przepisy.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 pieczarek,
  • 5 liści sałaty,
  • 1 cebula,
  • szczypta soli i pieprzu dla smaku,
  • 5 g kiełek rzodkiewki.

Przygotowanie: 

Te jajka faszerowane z pewnością szybko znikną z wielkanocnego stołu! Na samym początku należy oczywiście je ugotować tak, aby żółtko było twarde. Obierz je ze skorupek i przekrój na pół. Ze środka wyjmij żółtka i zajmij się przygotowaniem pieczarek oraz cebuli. Należy je obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Gdy delikatnie się podsmażą i ostygną, połącz je z żółtkami. Do całości dodaj majonez, pieprz i sól, dokładnie wymieszaj. Ostatnim krokiem jest napełnienie masą pustych połówek jajka. Tak przygotowane możesz podawać dla lepszego wyglądu na liściach sałaty. Smacznego!

Jajka faszerowane z pomidorami suszonymi i fetą

Jajka faszerowane przepis od Lisnera – numer dwa dla osób, które lubią nieco bardziej poeksperymentować w kuchni oraz w swoim podniebieniu. 

jajka faszerowane przepis idealny na wielkanoc

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 50 g sera typu feta,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego do dekoracji,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 6 kawałków pomidorów suszonych.

Składniki potrzebne do stworzenia niepowtarzalnego sosu do jajek faszerowanych:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 1/2 łyżeczki musztardy.

Przygotowanie:

Jajka faszerowane i pomidory suszone to świetne połączenie, które z pewnością zapamięta każdy z Twoich Gości. Na samym początku oczywiście należy jajka ugotować na twardo, następnie przekroić je i wyjąć z nich żółtko. Żółtka umieść w miseczce, dodaj do nich majonez i fetę, całość rozgnieć dokładnie widelcem. Do masy dodaj posiekane w drobne kawałki pomidory suszone, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj wszystkie składniki. Powstałą masę włóż do połówek jajek. Składniki potrzebne do wykonania sosu wymieszaj ze sobą. Jajka umieść na talerzu, polej sosem i udekoruj szczypiorkiem.

Spraw, aby Twoje święta wielkanocne były niezapomniane nie tylko dzięki cudownej atmosferze, ale również z pomocą nieziemskich potraw. Wesołych Świąt i smacznego!

Zobacz również: