Czym jest zmywarka tunelowa?

profesjonalna zmywarka tunelowa

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z koniecznością częstego zmywania naczyń. Dlatego, coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na zakup i użytkowania zmywarek tunelowych. Podpowiadamy, dlaczego warto inwestować w takie urządzenia.

Zmywarki tunelowe – jak działają?

Zmywarka tunelowa działa dzięki ciągłej pracy taśmy. Zabrudzone naczynia są umieszczane po jednej stornie urządzenia, przechodzą przez cały cykl mycia i są gotowe do odbioru z drugiej strony. Cykl mycia składa się z kilka etapów, co sprawia, ze sprzęt jest znacznie skuteczniejszy od swoich klasycznych odpowiedników. Pierwszy etap to mycie wstępne, podczas którego dochodzi usunięcia resztek jedzenia. Następnie naczynia są myte w gorącej wodzie przy wykorzystaniu odpowiednich detergentów. Ostatni etap to wyparzenie, dzięki któremu można się pozbyć drobnoustrojów i bakterii. Taka zmywarka może być zakupiona w parze z suszarką lub stołami załadowczymi i wyładowczymi.

Zmywarki tunelowe – gdzie się sprawdzą?

Jak łatwo się domyślić zmywarka tunelowa to nowoczesne urządzenie, które zda egzamin w lokalach gastronomicznych (można się w nią zaopatrzyć np. na https://www.gastropuls.pl/zmywarki-tunelowe). Ze względu na spore gabaryty mogą to być większe restauracje obsługujące dużą ilość klientów. Urządzenie jest przystosowane do dużych obciążeń i stałej pracy, dzięki czemu można mieć pewność, że nie zabraknie czystych naczyń dla żadnego z klientów lokalu. Ponadto, taki sprzęt sprawdzi się w szpitalnych, hotelach i domach opieki. W takich miejscach podaje się jedzenie dla dużej ilości osób, co wymaga czyszczenia olbrzymiej liczny talerzy i innych naczyń. Dlatego warto zadbać, aby proces mycia był sprawny i zapewnia otrzymywania zdezynfekowanych i bezpiecznych naczyń.

Zalety zmywarek tunelowych

Opisywany rodzaj urządzeń wykazuje szereg zalet. Najważniejsza z nich to zapewnianie maksymalnej szybkości i dokładności mycia. Nie ma efektywniejszego sposobu na czyszczenie dużej ilości naczyń. Inne zalety zmywarek tunelowych to między innymi:

  • uniwersalność – sprawdzą się w wielu punktach wymagających podawania jedzenia dużej ilości osób, na przykład w restauracjach lub w szkolnych stołówkach.
  • maksymalna higiena – dezynfekują naczynia, dzięki temu te stają się w pełni bezpieczne i gotowe do dalszego użytkowania.
  • oszczędność – zakup takiego sprzętu zwalnia z konieczności wykonywania zmywania przez pracowników, dzięki czemu ci mogą się zająć przygotowywaniem potraw.
  • mnogość wyboru – istnieje kilka rodzajów zmywarek tunelowych, część z nich poradzi sobie ze szkłem, inne z garnkami lub tacami.

Zobacz również: