Niezastąpiona w kuchni deska drewniana do krojenia

deska drewniana do krojenia

Każdy wie, że deska drewniana używana w kuchni służy do krojenia. Zabezpiecza blat i stół przed ewentualnymi uszkodzeniami, mogącymi powstać od noża. Jest niezbędna do przygotowania pysznego jedzenia, które często wiąże się z pokrojeniem dużej ilości składników. Osoby przygotowujące posiłki używają deski codziennie. Kluczowe jest, by była sucha i czysta.  Deska może być przeznaczona także do stawiania na niej gorącej blachy lub garnka.

Różnorodność desek drewnianych

Kształty desek mogą być różne, klasycznie najczęściej wybierane są prostokątne lub okrągłe. Z tych nietypowych na uwagę zasługują kształty jabłuszek, ananasów, kury, krowy, świni, czy serca. Deski mogą posiadać otwór, ułatwiający powieszenie albo przymocowana jest metalowa rączka. Dostępne są rozmaite wymiary, zakupu można dokonać jako trójpak, czyli trzy elementy o takim samych wyglądzie, w różnych rozmiarach.  Atrakcyjnym rozwiązaniem jest deska drewniana do krojenia z napisami: z imieniem, dedykacją lub sentencją.

Pielęgnacja i przechowywanie deski drewnianej do krojenia

Nowo zakupioną deską należy przetrzeć olejem jadalnym. Niektórzy uważają, że na desce drewnianej powinno się kroić żywność suchą, ograniczając w ten sposób rozwój  niepożądanych bakterii. Drewno samo w sobie posiada właściwości antybakteryjne, ale jednocześnie woda jest w stanie przesiąkać w głębsze warstwy drewna, rozwój bakterii jest ułatwiony. Wszystko jest kwestią prawidłowego mycia i dezynfekcji. Wybór deski drewnianej do krojenia w sklep.technica to kwestia wygody jej późniejszego użytkowania. Podstawową czynnością jest prawidłowe umycie płynem do naczyń i wytarcie do sucha. Nie wolno zapomnieć o dezynfekcji i usunięciu niechcianych zapachów przy użyciu:

deska drewniana do krojenia
  • profesjonalnych, chemicznych środków
  • naturalnych, ekologicznych, domowych środków, jak soda, cytryna lub sól.

Główne wady deski drewnianej

  1. Nie powinno się i nie zaleca się mycia deski w zmywarkach (możliwe odbarwienia oraz pęknięcia)
  2. Przechodzi zapachem np. czosnku, cebuli.

Zobacz również: