Dobry mikser do ciasta pomoże skrócić czas oraz zmniejszyć wysiłek włożony w przygotowywanie potraw, oraz ciast. Jest to szczególnie ważne w trakcie prac w związku z uroczystościami tj. urodziny, rocznica ślubu, chrzciny oraz komunia. Święta wielkanocne oraz bożonarodzeniowe to kolejny okres, gdy sprawdzony, tani sprzęt gastronomiczny jest niezastąpiony. Mikser jest także wykorzystywany na co dzień np. do wyrabiania ciasta na chleb, pierogi oraz pizzę. Przyjrzyjmy się, na co zwracać uwagę wybierając najlepszy mikser.
Jakie ciasta można wyrabiać przy pomocy miksera
Dobry mikser do ciasta posłuży nie tylko do wyrabiania lekkich ciast tj. biszkopt oraz babka. Decydując się na dobrej jakości robota, będziemy mogli przy jego pomocy przygotować wyśmienite ciasto drożdżowe oraz chleb. Wyrabianie ciężkich ciast mikserem może się nie powieść, jeśli urządzenie nie będzie miało wystarczającej mocy. Grozi to spaleniem się silnika. To jedna z właściwości, na którą powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupu miksera. Duża moc jest także niezbędna podczas wyrabiania ciasta na pizzę. W przypadku ubijania kremów do ciast i ciasteczek sprawdzi się mikser z niewielką mocą, ale za do z dużą ilością obrotów na minutę.
Rodzaje mikserów – planetarne oraz spiralne
Na rynku dostępne są miksery planetarne oraz spiralne. Mikser do ciasta planetarny jest to niezwykle dobrej jakości urządzenie. Obraca się na nim nie tylko dysza, ale także platforma, na której jest ona zamocowana. Dzięki temu mieszanie oraz ubijanie produktów przebiega sprawnie, oraz szybko. Urządzenia tego typu mają dużą moc oraz wysoką intensywność pracy.
Mikser do ciasta spiralny wykorzystywany jest do wyrabiania ciężkich ciast tj. ciasto na chleb, pierogi oraz pizzę. Najczęściej urządzenia te są spotykane w pizzeriach, pierogarniach oraz piekarniach. Świetnie sprawdzą się one także w zakładach zbiorowego żywienia. Przy pomocy miksera spiralnego ciasto jest odpowiednio spulchniane oraz napowietrzane. Ma to ogromny wpływ na jakość powstałych produktów.
Na co zwracać uwagę kupując dobry mikser do ciasta
Mikser do ciasta dobrej jakości to spora inwestycja. Ułatwi ona nam pracę podczas przygotowywania ciast oraz różnego rodzaju kremów. W trakcie zakupu powinniśmy stawiać na odpowiedni stosunek jakości do ceny. Ponadto koniecznie powinniśmy uwzględnić następujące właściwości:
- rodzaj miksera;
- moc silnika;
- pojemność misy;
- rodzaj mocowania misy (zamontowana na stałe lub wyjmowana);
- końcówki tj. mieszadło płaskie, ubijaczka, hak;
- prędkość obrotów;
- cena;
- wygląd.
Mikser do ciasta powinien się ładnie prezentować. Przede wszystkim powinien on być jednak funkcjonalny oraz łatwy i bezpieczny w obsłudze.