Zupa ogórkowa to klasyka, którą każdy powinien znać. Jej przygotowanie jest proste i szybkie. Tradycyjna odsłona potrawy nie powinna przysporzyć problemu nawet tym, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Warto jednak pamiętać o kilku wskazówkach, dzięki którym przygotowanie ogórkowej stanie się o wiele prostsze. Z pewnością jej smak i aromat zachwyci nawet najbardziej wymagających. To prawdziwy strzał w dziesiątkę, jeśli nie mamy pomysłu na niedzielny obiad.
Wywar
W pierwszej kolejności musimy przygotować wywar. Pamiętajmy, że bezpośrednio wpływa on na smak naszej zupy. Ogromną rolę odgrywa tutaj rodzaj wykorzystanego mięsa. Ogórkowa zwykle przygotowywana jest na żeberkach wieprzowych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić bulion na cielęcinie. Dzięki temu zupa będzie mieć nieco łagodniejszy i subtelniejszy smak. W sklepach znajdziemy gotowe buliony w kostce, które pozwalają zaoszczędzić sporą ilość czasu. Warto jednak pamiętać, że nigdy nie zastąpią one samodzielnie przygotowanych bulionów warzywnych, które są w pełni wartościowe. Możemy samodzielnie wybrać najlepsze warzywa, które zdecydują o charakterze naszej zupy.
Ogórki
Ogórki, które znajdą się w zupie ogórkowej powinny zostać właściwie przygotowane. Świetną opcją są ogórki kiszone, dzięki którym potrawa będzie o wiele bardziej esencjonalna. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do wywaru dodać również sok z kiszonki. Alternatywą są tradycyjne ogórki duszone na maśle.
Wykończenie
Zupę możemy zaprawić nie tylko śmietaną homogenizowaną, ale również jogurtem greckim. Wiele zależy od tego, jakiego wykończenia oczekujemy. Uważajmy, aby zupa nie stała się zbyt ciężka. Zaleca się dodawanie śmietany lub jogurtu po jednej łyżce. Nie tylko unikniemy „zważenia się” składnika, ale również będziemy mogli kontrolować jego ilość. Nie zapomnijmy również o głównym wypełnieniu zupy – zazwyczaj są to ziemniaki, jednak możliwości mamy o wiele więcej. Ciekawym pomysłem są bataty, ryż, kasza manna, czy też kasza jaglana.