Czy warto kupić foremkę silikonową?

W ciągu ostatnich kilku lat wśród osób lubiących słodkie wypieki popularność zyskały foremki wykonane z silikonu. Część ludzi nie wie jednak w jaki sposób prawidłowo z nich korzystać ani z czego tak naprawdę wynika popularność tych form. Poniżej kilka niezbędnych informacji na temat silikonowych foremek.

Dlaczego forma silikonowa?

Z silikonowych form można korzystać w wysokich i niskich temperaturach, dzięki czemu z powodzeniem można używać ich w piekarnikach i mikrofalówkach, ale też w zamrażarkach. Foremki mają nieprzywierającą powierzchnię, nie trzeba więc natłuszczać ich przed każdym użyciem, ponadto można łatwo je domyć (można też czyścić je w zmywarce, pamiętając o nieużywaniu ostrych detergentów). Kolejnym atutem tego produktu jest łatwość przechowywania, ponieważ formy wykonane są z elastycznego materiału, wobec czego nie zajmują dużo miejsca.

Prawidłowe korzystanie z formy

Co prawda korzystanie z foremek silikonowych nie jest trudnym zadaniem, jednak przed pierwszym użyciem warto zapoznać się z kilkoma zasadami, by produkt posłużył jak najdłużej. Przed zrobieniem pierwszego wypieku należy umyć formę, a następnie ją natłuścić, np. olejem kokosowym. Foremki silikonowe mogą być stosowane różnych temperaturach od -60 do nawet 230 °C, w związku z czym można je stosować nie tylko do pieczenia ciast, ale także nadają się do przechowywania produktów w zamrażarce. Co ważne, w przeciwieństwie do metalowych blach, formy z silikonu nie oddają zapachu i przez swoją elastyczność są łatwiejsze w przechowywaniu.

Zobacz również: