Forma na muffiny – jaką wybrać?

Muffiny stanowią niezwykle smaczną przekąskę, którą przygotowuje się bardzo szybko, a dzięki zaledwie kilku dodatkom w postaci polewy bądź posypki lub samej foremce, może wyglądać bardzo efektywnie. Dlatego też na tego typu wypieki często pada wybór, jeśli chodzi o różnego rodzaju imprezy i przyjęcie. Dodatkowym atutem babeczek jest to, że nie trzeba ich kroić – na każdego czeka już gotowa porcja. Jak jednak wybrać najlepszą formę na muffiny?

Pojedyncze foremki do muffinek – rodzaje

forma na muffiny

Na rynku dostępne są blaszki wykonane z następujących materiałów:

  • silikonowe foremki do muffinek – obecnie cieszą się największą popularnością ze względu na nieprzywieralność oraz szeroką gamę kolorystyczną
  • foremki metalowe – ich zaletą jest trwałość, należy jednak pamiętać o ich natłuszczeniu przed wlaniem ciasta, gdyż mogą się pojawić problemy z późniejszym wyciąganiem babeczek
  • foremki papierowe – dostępne w wielu wzorach i kolorach, niestety jednorazowe i często niestabilne; świetna opcja od czasu do czasu na przyjęcie, przy częstym pieczeniu lepiej zainwestować w foremki wielokrotnego użytku

Forma na muffiny – charakterystyka 

Jeśli chodzi o duże formy na muffiny, gdzie na całej blaszce znajdują się wgłębienia na babeczki (dostępne są różne wielkości oraz ilość otworów), do wyboru mamy metal lub silikon. Ich właściwości są identyczne jak w przypadku pojedynczych foremek, jednakże ich używanie może stanowić sporą oszczędność czasu, gdyż nie trzeba układać każdej foremki osobno, a jedynie wlać ciasto do otworów. Duża blaszka będzie na pewno również o wiele bardziej stabilna i wytrzymała.

Zobacz również: