Z jakiego materiału produkowana jest patelnia do naleśników?

Wysokiej klasy patelnia do naleśników jest obowiązkowym elementem nowoczesnej kuchni i zagorzałych miłośników cienkich placków. Dobra patelnia koniecznie musi posiadać nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu będzie bardzo wygodna w codziennym użytkowaniu.

Na jaki materiał postawić?

Najlepiej postawić na takie materiały, które umożliwią smażenie bez użycia tłuszczu. Do przygotowania naleśników powinna wystarczyć niewielka ilość oleju lub masła. Przywieranie ciasta, jak powszechnie wiadomo, znacząco utrudnia smażenie, a w szczególności obracanie placków. Problemy pojawiają się również przy czyszczeniu naczynia. Patelnie posiadają powłoki teflonowe, ceramiczne, granitowe i tytanowe. Dostępne są także powłoki stalowe, żeliwne i mineralne.

Czym charakteryzuje się patelnia do naleśników z powłoką teflonową?

W dzisiejszych czasach rekordy sprzedaży biją patelnie z powłoką teflonową, które dostępne są w bardzo przystępnej cenie. Teflon to nic innego jak specjalna powłoka fluoro-polimerowa. W dużej mierze to właśnie dzięki niej możliwe jest smażenie bez szkodliwego dla zdrowia tłuszczu. Największym atutem powłoki teflonowej jest to, że jest ona nieprzywierająca, dzięki czemu nie ma nawet najmniejszych problemów z jej czyszczeniem. Pamiętać należy jedynie o tym, aby inwestować w patelnie, które wyprodukowane są z certyfikowanego i bezpiecznego teflonu. Wadą teflonowej powłoki jest przede wszystkim podatność na zarysowania, dlatego też uważać trzeba z ostrymi przyborami kuchennymi. Najlepiej dokupić drewniane i silikonowe akcesoria.

Moda na ceramiczne patelnie do naleśników

W ostatnim czasie na półkach sklepowych rekordy sprzedaży biją patelnie ceramiczne do naleśników, które w swojej klasie i w swojej cenie nie mają sobie równych. Powłoki ceramiczne zaprojektowane są w taki sposób, aby równomiernie rozprowadzać ciepło, dzięki czemu naleśniki są idealnie wysmażone w każdym miejscu. Patelnia do naleśników z powłoką ceramiczną na dłużej utrzymuje ciepło. Na szczególną uwagę zasługuje również odporność na wysokie temperatury zwłaszcza jak weźmie się pod uwagę powyżej opisane powłoki teflonowe. Patelnie ceramiczne od renomowanych producentów także umożliwiają smażenie bez tłuszczu. Znakami charakterystycznymi jest gładka powłoka, która wyróżnia się dużą odpornością na przypadkowe zarysowania. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, że ceramiczne powłoki nie mają nawet najmniejszego wpływu na smak przygotowywanych naleśników. Dla wielu osób dużym atutem może okazać się także to, że ceramiczna patelnia do naleśników prezentuje się bardzo elegancko.

Zobacz również: