Krokosz barwierski to roślina, która pochodzi z rodziny Asteraceae. Za kraje pochodzenia uznaje się Indie oraz pastwa Bliskiego Wschodu. To ciepłolubna roślina, która wymaga dużej przepuszczalności i zasobności w pierwiastki. Okazuje się, że może dorastać nawet do 130 cm. Inne nazwy to fałszywy szafran lub szafran. Czym cechuje się krokosz barwierski? W jakim celu jest wykorzystywany?
Fałszywy szafran
Warto podkreślić, że roślina jest bardzo ceniona w irańskiej kulturze. Przez wiele lat krokosz był traktowany jako produkt o drogocennych właściwościach. Przypisywano mu wiele działań i zastosowań, lecz niektóre z nich wymagają dokładnej weryfikacji. Badacze wskazują, że płatki krokosza barwierskiego posiadają liczne pigmenty o wielu intensywnościach. To pozwala wykorzystywać roślinę w celach tekstylnych i kulinarnych. Znaczenie krokosza nieco zmalało wtedy, gdy pojawiły się syntetyczne barwniki.
Olej z krokosza barwierskiego
W dzisiejszych czasach roślina jest uprawiana w celu pozyskiwania z niej nasion. Co ciekawe, mają one zastosowanie w medycynie, gdyż posiadają wielonasycone kwasy tłuszczowe, kwas stearynowy i jednonienasycony kwas oleinowy. Olej jest tłoczony na zimno, a jego działanie wiąże się z dobroczynnym wpływem na poziom cholesterolu w organizmie.
Krokoszowy olej jest stosowany z powodzeniem w kosmetyce. łagodzi zmiany zapalne na trądzikowej cerze, nawilża skórę i wspomaga regenerację naskórka. Krokosz barwierski wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeczyszczające.