Podobno najsmaczniejsza marchewka to taka, którą przygotowuje się na parze. Tak samo bywa w przypadku kalafiora lub brokuła. Walory smakowe są niewątpliwie bardzo ważne, ale nie można pominąć faktu, że przygotowane w ten sposób warzywa są również dużo bardziej zdrowe, ponieważ zawierają znacznie więcej witamin, które ulegają wypłukaniu podczas dotowania w wodzie lub smażenia.
Garnek do gotowania na parze
Aby przygotowywać posiłki na parze pełne witamin, warto zaopatrzyć w specjalny garnek. Możesz w nim także przyrządzić rybę, mięso oraz takie produkty jak ryż czy kasza. Będą znaczniej bardziej zdrowe oraz smaczne. Jeśli obawiasz się, że mogą być zbyt mdłe w smaku, to wystarczy je wcześniej dobrze zaprawić w specjalnej maceracie. Gotowanie na parze jest także równoznaczne z obniżeniem kaloryczności każdego posiłku, ponieważ nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu.
Jak wybrać garnek do gotowania na parze, aby łatwo i szybko przygotowywać zdrowe posiłki? Trzeba przede wszystkim dobrać go pod swoje indywidualne preferencje. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów, które różnią się wielkością, pojemnością oraz rodzajem materiału, z jakiego zostały wykonane. Na co zwrócić uwagę?
Pojemność Twojego garnka do gotowania na parze
Mogą one zdecydowanie różnić się pojemnością oraz średnicą. Mogą także posiadać różną ilość dodatkowych wkładów z sitkiem. Jeśli mają ich kilka, to w każdym z nich możesz umieścić inne produkty, np. warzywa, mięso oraz ryż i przygotować je równocześnie. Znacznie to skraca czas przygotowywania posiłków. Im większa ilość osób, dla których codziennie przyrządzasz posiłki, tym lepiej wybrać większe naczynie.
Stalowy, czy może ceramiczny?
Dostępne są garnki do gotowania na parze stalowe lub ceramiczne z dodatkiem szkła hartowanego. Najbardziej wytrzymałe są te z wysokiej jakości stali. Z powodzeniem można je także zmywać w zmywarce. Przy zakupie wybranego modelu warto także zwrócić uwagę, czy można ich używać na każdym typie kuchenki. Malowane garnki emaliowane są na pewno bardzo efektowne, ale łatwo ulegają także uszkodzeniom.