Podkładki pod tort mogą pomóc nam w transporcie ciasta na większe odległości. Pozwalają również na łatwiejsze umieszczenie go w pudełku lub udekorowanie. W sklepach cukierniczych można znaleźć różne podkładki pod tort.
Jakie podkładki pod ciasto przeznaczone do transportu?
Podkładki pod tort, które muszą być wykorzystane do zabezpieczenia go w transporcie muszą być nieco grubsze niż tradycyjne podkładki w formie kartonika. Są one wykonane z grubszej tektury oraz są obłożone mocną folią aluminiową. Dzięki temu tort może stabilnie stać i nic mu się nie stanie. Dodatkowo taka podkładka nieco dociąża pudełko i dobrze układa się na jego dnie. Co prawda pudełko jest przez to nieco cieńsze, ale spód nie wygnie się, ponieważ jest dobrze wyrównany i zabezpieczony. Takie grubsze podkładki pod tort najczęściej można kupić w profesjonalnych sklepach dla cukierników.
Jakie podkładki pod tort podawany w domu?
Tutaj podkład pod tort nie musi być tak gruby. Wystarczy pozłacany lub posrebrzany kartonik w odpowiedniej wielkości, który ułożymy pod tortem. Dzięki temu łatwiej nam będzie przełożyć tort z obrotowej podkładki do dekoracji na paterę, na której będzie podawany nasz cukierniczy wyrób. Podkładkę dopasowuje się kształtem do tortu. Są więc podkładki okrągłe, w kształcie serca lub prostokątne. Wymiary łatwo znajdziemy przy opisie podkładek. Są one łatwe do umycia i późniejszego wykorzystania do kolejnego ciasta. Często się jednak na nich kroi ciasto, więc są to raczej jednorazowe gadżety cukiernicze.