Szafa mroźnicza jest to jeden z najważniejszych urządzeń wielkogabarytowych w świecie gastronomii i przemysłu spożywczego. Stanowi niezbędny element w sklepach, cukierniach, restauracjach, barach i zapleczach firmy cateringowej. Zapobiega rozwojowi bakterii, co wpływa na przedłużenie trwałości produktów mrożonych. Daje możliwość długotrwałego przechowywania żywności- od warzyw przez mięsa, do deserów.
Zadania szafy mroźniczej
Przede wszystkim urządzenie służy do utrwalenia świeżości produktów spożywczych. Niskie temperatury pozwalają na długie przechowywanie żywności, w dodatku produkty nie tracą swoich wartości odżywczych. Mrożenie jest taką metodą konserwacji, w której ginie najmniej witamin i mikroelementów. Szafa mroźnicza ma za zadanie pomieścić również dużą ilość artykułów.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Należy spojrzeć na zakup jak na inwestycję na lata.
Warto sugerować się lepszą jakością i wybierać urządzenia sprawdzonych marek, które gwarantują pracę urządzenia na lata. W dodatku zapewniają funkcjonalność na najwyższym poziomie, łatwość w utrzymywaniu w czystości. Nawet w razie wymiany części dostęp do nich jest o wiele łatwiejszy, również po okresie gwarancji.
Szafa mroźnicza używana na co dzień powinna być wygodna i łatwa w obsłudze (warto sprawdzić m.in. ofertę dostępną na https://www.gastropuls.pl/szafy-mroznicze). Zwróć uwagę na panel dotykowy, który umożliwia łatwą konfigurację, oraz czy termostat stale wyświetla temperaturę wewnątrz szafy.
Przed zakupem trzeba zastanowić się jakiej pojemności potrzebujemy. Oprócz miejsca na wszystkie opakowania i produkty, które zamierzamy umieścić, warto zostawić trochę więcej wolnej przestrzeni i oszczędzić sobie w przyszłości niepotrzebnego stresu związanego z niedostatecznym brakiem miejsca.
Bardzo ważna jest również łatwość w myciu. To czy tak będzie sugeruje materiał, z jakiego sprzęt jest wykonany. Polecana jest stal nierdzewna. Jest odporna na korozję, nie ulega uszkodzeniom nawet przy intensywnym używaniu.
Zaokrąglone kształty również bardzo ułatwiają utrzymanie higieny. Jesteśmy w stanie łatwo wszędzie dotrzeć i umyć brudne miejsca. Bez możliwości wyjęcia półek też ciężko byłoby zadbać o czystość, więc upewnij się czy możesz je wyjąć i czy jest możliwość ich regulacji.
Podsumowując
Aby zakupić dobry sprzęt, należy wziąć pod uwagę wszystkie ważne parametry, na które warto zwrócić uwagę:
- Pojemność i liczba półek
- Łatwość w myciu
- Energooszczędność
- Panel sterujący z elektronicznym wyświetlaczem
- Głośność działania
- Funkcja odszraniająca
- Zakres temperatury urządzenia
- Materiał wykonania