W sklepach można kupić gotowy pieprz mielony, ale prawdziwi smakosze zdecydowanie wolą pieprz mielony w domu na bieżąco. Dzięki temu mogą w pełni wydobyć jego metody smakowe i aromatyczne.
Młynek do pieprzu ręczny
Zna go każdy i nieraz go używał. Najczęściej są to tradycyjne młynki do pieprzu drewniane, ale mogą być także wykonane ze szkła, stali nierdzewnej lub kombinacji tych materiałów. Niektóre posiadają jeszcze tradycyjne korbki, nowsze modele składają się z dwóch ruchomych części, które trzeba przekręcać względem siebie.
Zaletą młynków ręcznych do pieprzu jest ich niska cena oraz możliwość regulacji grubości mielenia ziaren.
Elektryczny młynek do pieprzu
W zasadzie jest to młynek zasilany baterią. Jest znacznie łatwiejszy w użyciu niż młynek ręczny, ale też droższy. Decydując się na młynek elektryczny warto dowiedzieć się jakie urządzenie tnące zostało zastosowane.
Młynki żarnowe dają możliwość regulowania grubości mielenia, udarowe mielą pieprz na pył. Najlepiej zaopatrzyć się w oba modele i stosować je w zależności od przygotowywanej potrawy.
Nie da się powiedzieć, że jeden rodzaj jest lepszy od drugiego, oba bardzo dobrze spełniają swoje funkcje. Trzeba jednak pamiętać, by mielić tylko tyle pieprzu ile jest potrzebne do przyprawienia potrawy, ponieważ pieprz szybko wietrzeje.
Oferta młynków do pieprzu jest tak duża, że każdy bez problemu dopasuje jego kształt i kolor do aranżacji kuchni.