Czy warto zainwestować w szynkowar?

wędlina domowej roboty z szynkowaru

Zbędny wydatek, czy ogromna korzyść dla kuchni? Z pewnością zakup maszyny do domowej produkcji wędlin będzie urozmaiceniem codziennego menu. Warto więc przyjrzeć się bliżej tajemniczemu urządzeniu, jakim jest szynkowar.

Mielonki, szynki, galaretki

Głównym przeznaczeniem szynkowaru jest przygotowywanie przeróżnych wyrobów z mięsa – mogą to być mielonki, parzone szynki z drobiu czy wieprzowiny, a także mieszanki mięsnych kawałków z dodatkami w galaretce. Możliwości są tutaj nieograniczone. Ogromną zaletą jest fakt, iż wszystkie składniki, z których powstaje wędlina są doskonale znane. Ma się więc pewność, że w otrzymanej szynce nie znajdą się żadne konserwanty ani szkodliwe regulatory. Koszt, który trzeba ponieść za urządzenie jest niewielki, ceny szynkowarów wahają się w granicach 30-90 złotych i głównie zależą od wielkości i kształtu. Najczęściej kupowany jest kształt owalny o mniejszej pojemności, ponieważ jest on prostszy w przechowywaniu. Jak zatem działa takie urządzenie?

Jakie działanie ma szynkowar?

Przygotowywanie domowej wędliny to wbrew pozorom czynność banalna. Łączny czas, który trzeba przeznaczyć na cały proces to około trzy doby. Brzmi przerażająco? Nie ma się czym martwić! Większość godzin to okres marynowania i parzenia, samo „brudzenie rąk” to zaledwie kilka minut. Zaczyna się od peklowania i przyprawiania. Tak przyszykowane mięso umieszcza się we wnętrzu urządzenia i pozostawia w lodówce na dwie doby. Po tym czasie następuje proces parzenia szynki w garnku z gorącą wodą, mięso jednak nadal pozostaje w szynkowarze. Teraz pozostaje już tylko ostatni etap: wystudzenie szynki i można zająć się kosztowaniem. Dobrze schłodzone, parzone mięso wytrzymuje w lodówce nawet tydzień, lecz ciężko uwierzyć, że nie zostanie przez ten czas cała zjedzona.

Jak widać, domowe wędliny cieszą się coraz większym uznaniem. Kuchenne eksperymenty nie zawsze wyjdą na dobre, jednak próba zaprzyjaźnienia się z takim urządzeniem może zaowocować wieloletnim przywiązaniem, nie mówiąc już o wdzięczności żołądka i portfela.

Continue Reading

Przywiązanie do tradycyjnych naczyń kuchennych

W naszych kuchniach gości dziś wiele różnych patelni oraz garnków. Niegdyś był one do siebie bardziej podobne, gdyż właściwie wykorzystywano jedynie patelnie żeliwne oraz garnki stalowe. Nie mniej jednak, pomimo różnorodności tych naczyń, wciąż często stosowane są właśnie te tradycyjne garnki oraz patelnie.

Jedzenie, które się nie przypala

Wydaje się, że żeliwo bardzo dobrze sprawdza się, jeśli smaży się coś, co bardzo łatwo przypalić. Żeliwna patelnia kuchenna wypada bowiem bardzo dobrze, jeśli chodzi o podatność na przypalenia. Ponadto jest bardzo mocna, co oznacza, że trudno ją rozbić. Generalnie, zakup patelni żeliwnej zwykle jest zakupem na wiele lat.

Podobne zalety do patelni wykonanej z żeliwa ma bardzo popularny garnek ze stali. Również cechuje się on wyjątkową wręcz odpornością na przypalanie. Co więcej, stal jest tylko odrobinę mniej wytrzymałą od żeliwa. Materiał ten wykorzystuje się do budowy wielkich budowli, statków i samochodów. Nie ma więc wątpliwości, że stal musi być silna i wytrzymywać zarówno silne uderzenia jak i wysokie temperatury. Dlatego właśnie, zdaje się, że jeszcze bardzo długo nic nie zdetronizuje garnka stalowego z pozycji lidera wśród garnków kuchennych używanych w polskich domach.

Continue Reading