Dekorowanie wypieków przy pomocy tylki rosyjskiej

Udekorowane w odpowiedni sposób ciasta i torty potrafią zachwycać nie tylko swoim smakiem, lecz także wyglądem. A jak przecież wiadomo, jemy także oczami, więc odpowiednio wykonane dekoracje nie służą tylko i wyłącznie atrakcyjności wizualnej danego wypieku.

Czym można dekorować ciasta?

Na pierwszy rzut oka na dekoracje znajdujące się na ciastach widać, że do ich wykonania potrzebne są nie tylko ogromne umiejętności, lecz także odpowiednie narzędzia. Tak misterne i szczegółowe wzory osiągnąć można jedynie przy pomocy odpowiednich narzędzi. W końcu uformowanie w odpowiednie kształty tak nietrwałych produktów, jak bita śmietana, czy też kremy lub lukry, graniczyłoby z niemożliwym, 
Aby to jednak osiągnąć, wykorzystuje się takie akcesoria jak rękaw cukierniczy, w którym znajduje się odpowiednia masa, która następnie wyciskana jest przez odpowiedniego rodzaju końcówki. Ich kształt pozwala na tworzenie pięknych i niezwykle dokładnych wzorów.

Rosyjskie tylki — idealne do tworzenia kwiecistych wzorów

Jakie jednak końcówki wykorzystuje się najczęściej? Z pewnością najbardziej charakterystyczną dekoracją są wzory kwiatowe, które wykonuje się, używając tylek rosyjskich. Tylki rosyjskie posiadają na swoim końcu bardzo charakterystyczne kształty otworów, które pozwalają w zależności od rodzaju, wyciskać na ciasto gotowe wzory kwiatowe, które charakteryzują się niezwykłą dokładnością i odwzorowaniem szczegółów. Pamiętać jednak należy, że aby osiągać tak dobre efekty, koniecznie należy przygotować odpowiednio gładki krem.

Zobacz również: