Przepis na sos beszamelowy

Blogi kulinarne i programy telewizyjne zasypują nas często skomplikowanymi, abstrakcyjnymi przepisami. Wiele osób jednak w codziennym gotowaniu chętnie stosuje przepisy znane od naszych mam, czy babć na tradycyjną, prostą kuchnię. I do takich przepisów zalicza się zapewne prosta receptura na fit beszamelowy sos. Dlaczego? Ten niezwykle prosty i smaczny dodatek pasuje do wielu dań i sprawdza się na wiele okazji. Jak szybko zrobić sos w warunkach domowych ze składników, które posiadamy w lodówce? Zapraszam poniżej. 

1. Składniki

Sos beszamelowy to dodatek, który wymaga dosłownie kilku, prostych składników. W jego skład wchodzi bowiem masło, mąka, mleko oraz przyprawy. Ta tradycyjna i prosta wersja to podstawa do wielu bardzie urozmaicanych i skomplikowanych sosów. Ta również podstawowa wersja jest jednocześnie najszybsza w przygotowaniu i najprostsza. I tak do swojego sosu beszamelowego potrzebujemy: kostkę masła, około pół szklanki dobrej mąki pszennej (najlepiej przesianej), dwie szklanki mleka, przyprawy takie jak: sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Opcjonalnie można dodać również starty ser lub odrobinę serka śmietankowego. Mało roztapiany na małym ogniu, po czym intensywnie mieszając wsypujemy mąkę. Całość nie powinna być mocno gotowana, by nie powstały grudki. Teraz kolejno wlewamy powoli mleko – oczywiście cały czas intensywnie mieszając. Na koniec zdejmujemy całość z ognia i przyprawiamy sob ulubionymi przyprawiamy. Dla uzyskania lepszej konsystencji sos taki można zblendować.

2. Dodatek do wielu dań

Sos beszamelowy świetnie podkręci smak wielu prostych wbrew pozorom dań. Idealnie wkomponuje się w pieczone lub gotowane mięsa oraz uzupełni smak ryb. Taki sos wiele osób dodaje również do potraw makaronowych typu zapiekanki lub lasagne. Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego też przede wszystkim powinno go się dodawać do dań obiadowych lub kolacji. 

Jak wynika z powyższego, zrobienie sosu jest banalnie proste. Wystarczy tylko pamiętać o dobrych składnikach, by cieszyć się aksamitnym i wyrazistym smakiem potraw.

Zobacz również: