Sztućce do jedzenia zup oraz ryb

Układ sztućców nie jest przypadkowy i dlatego, w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, należy kierować się znaną zasadą, rozpoczynając korzystanie z nich w taki sposób, aby zbliżać się w kierunku talerza.

Czy rodzaj zupy decyduje o wyborze łyżki?

Zdecydowanie, tak, a różnica pomiędzy łyżkami dotyczy kształtu czerpaka. W przypadku zup, które są wzbogacone zawartością w postaci makaronu, ryżu czy warzyw, należy wybierać sztućce z podłużnym czerpakiem. Nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy zostaną podane czyste zupy, takie jak barszcz czerwony. Do ich jedzenia najwłaściwszym wyborem będą te z okrągłym czerpakiem. Takimi samymi łyżkami należy jeść zupy o konsystencji kremu.

Sztućce do ryby a poprawny wybór

Przeznaczone do jedzenia dań głównych noże i widelce nie znajdują zastosowania w odniesieniu do ryb. Odpowiedni będzie widelec, który od zwykłego różni się wyglądem, ponieważ jest bardziej krępy i przypomina kształtem rodzaj łopatki. Jeśli chodzi o nóż do ryby (nie jest przeznaczony do krojenia, lecz filetowania, czyli oddzielania skóry i ości od mięsa lub poszczególnych kawałków), to charakteryzuje się on nie tylko tępą krawędzią, ale także znacznym spłaszczeniem w porównaniu ze standardowym nożem.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *