Przywiązanie do tradycyjnych naczyń kuchennych

W naszych kuchniach gości dziś wiele różnych patelni oraz garnków. Niegdyś był one do siebie bardziej podobne, gdyż właściwie wykorzystywano jedynie patelnie żeliwne oraz garnki stalowe. Nie mniej jednak, pomimo różnorodności tych naczyń, wciąż często stosowane są właśnie te tradycyjne garnki oraz patelnie.

Jedzenie, które się nie przypala

Wydaje się, że żeliwo bardzo dobrze sprawdza się, jeśli smaży się coś, co bardzo łatwo przypalić. Żeliwna patelnia kuchenna wypada bowiem bardzo dobrze, jeśli chodzi o podatność na przypalenia. Ponadto jest bardzo mocna, co oznacza, że trudno ją rozbić. Generalnie, zakup patelni żeliwnej zwykle jest zakupem na wiele lat.

Podobne zalety do patelni wykonanej z żeliwa ma bardzo popularny garnek ze stali. Również cechuje się on wyjątkową wręcz odpornością na przypalanie. Co więcej, stal jest tylko odrobinę mniej wytrzymałą od żeliwa. Materiał ten wykorzystuje się do budowy wielkich budowli, statków i samochodów. Nie ma więc wątpliwości, że stal musi być silna i wytrzymywać zarówno silne uderzenia jak i wysokie temperatury. Dlatego właśnie, zdaje się, że jeszcze bardzo długo nic nie zdetronizuje garnka stalowego z pozycji lidera wśród garnków kuchennych używanych w polskich domach.

Zobacz również: